top of page

Achtergronden

door Susanne Kruys

 

In deze tijd van transitie in het zorgstelsel zijn kreten als zelfredzaamheid, zelfsturing, zelfregulatie en zelfregie aan de orde van de dag. Van overheidswege wordt er een dringend beroep gedaan op ons ‘zelfzorgend’ vermogen. Maar hoe zorg je voor jezelf? Wat is gezond zijn, wat is wel-zijn? De definitie van gezondheid van de Wereld Gezondheid Organisatie stelt: ‘Health is a dynamic state of complete physical, mental, social and spiritual well-being and not merely the absence of disease or infirmity’. 

Echter, deze definitie waarin ook de vierde, spirituele dimensie wordt benoemd, wordt nog weinig gebruikt. We zijn vertrouwd met de fysieke dimensie, de feitelijkheid van ons lichaam en onze materiële omgeving. De sociale dimensie gaat over onze relaties met de ander, de sociale omgeving. De psychische (mentale) dimensie gaat over hoe we leven met onze gedachten, gevoelens en emoties. En er is dus de spirituele dimensie, waar het gaat over wat mensen inspireert, wat ze ten diepste beweegt en hoe ze zingeving ervaren. Vanuit een ruimer perspectief betekenis en richting kunnen geven aan het verhaal van de ervaringen. Wat is het belang van aandacht voor de spirituele dimensie? Wat zijn de gevolgen als die aandacht ontbreekt? En hoe zit het met de verankering van deze dimensie in de huidige zorg?

Een diagnose

 

‘We leven in de eeuw van de gestoorde ander’ zegt de Gentse psycholoog en psychoanalyticus Paul Verhaeghe. We bevinden ons aan het begin van de eenentwintigste eeuw met grote technologische veranderingen, economische, morele, en financiële crises met complexe en door sociale media overbezette levens.

Het einde van de Grote Verhalen en Ideologieën is een belangrijk gegeven van onze postmoderne samenleving. Door de welvaart en de techniek is het leven in het algemeen veel comfortabeler geworden dan vroeger. Dit lijkt echter ook het vermogen te verminderen om teleurstellingen, tegenslag en lijden te incasseren.

We hebben te maken met de paradox van de zogenaamde bevrijding van het individu in onze neo-liberalistische samenleving waarbij individualisering en eenzaamheid worden verward met autonomie en vrije keuze aldus Verhaeghe. We zijn eenzamer dan ooit. We verwachten veel heil van de genetica, de neurobiologie en de farmacologie wat ook nog eens mogelijk maakt dat we ons eigen aandeel in onze moeilijkheden ontkennen. De biologische psychiatrie wint meer en meer terrein. 

De huidige tendens is er een van verwetenschappelijking en ‘meten is weten’. Daarmee vermindert tevens de spirituele dimensie, en dat is een probleem, zeker bij jongeren. Zij hebben een heel sterke behoefte aan zingeving. De psychiater krijgt meer en meer jongeren over de vloer, hun klacht: een ‘betekenisloos leven’, schrijft Dirk de Wachter.  

Intussen wordt men gemedicaliseerd, gediagnosticeerd en geëtiketteerd. In Nederland is nu al een DSM-diagnose nodig om een behandeling vergoed te krijgen. De ‘DSM-bilisering’ bevat geen intrinsiek verband tussen diagnose en psychotherapeutische behandeling en verwijst impliciet naar een biomedische aanpak stelt Verhaeghe. 

Bij het biopsychosociaal model binnen de zorg richt men zich naast het brein ook op  de omgeving en het belang van de sociale context en de interactie. Maar hoe zit het met de spirituele dimensie van het bestaan? Het werken vanuit ook deze vierde, zingevende, dimensie is nog maar weinig in beeld. En dat terwijl er een grote behoefte aan zingeving is.

Carl Gustav Jung stelde al dat het beslissende punt de ‘voorgeschiedenis’ is van de patiënt, want deze onthult de menselijke achtergrond en het menselijk lijden en alleen daar kan de therapie van de arts een aanvang nemen. De persoonlijke geschiedenis is het geheim van de patiënt waar hij aan ten onder is gegaan. Tegelijkertijd bevat zij de sleutel tot zijn behandeling, aldus Jung.

Cliënten zoeken (h)erkenning, zij willen gezien en gehoord worden en zoeken richting, maar hoe? Het gaat over identiteit; het betekenis geven aan het verhaal van de ervaringen, en zingeving, als waarden die er in het leven ten diepste toe doen en richting geven voor de invulling van het leven naar de toekomst.

 

Over de tijd 

 

Hoe gaat onze samenleving om met de overmaat aan prikkels, informatie en impulsen die dagelijks op onze weg komen? Er heerst een groot gebrek aan rust en ruimte.  

We laten noodgedwongen onze levens bijna volledig door de (klok)tijd bepalen en kennen te weinig momenten van rust. Het zwijgen of stilzetten van de klok brengt ons in een andere tijd. Joke Hermsen heeft het over de twee gezichten van de tijd: 

 

 

Chronos, die de chronologische tijd voorstelt, en Kairos, die als onderbrekening van de kloktijd wordt gezien of als eeuwige of innerlijke tijd. ‘Tijd is geld’ is chronos. De ziel verdwijnt uit beeld wanneer de invulling van de tijd helemaal doorslaat naar de betekenis van chronos. Het geregeerd worden door de (klok)tijd en de buitenwereld is een belangrijk thema van deze tijd, zeker voor de jongeren met hun overvolle, overgeprikkelde levens die beheerst worden door de sociale media. Er is een snelheid van leven, die raast over de oppervlakte maar waar is de rust, de tijd voor bezinning, reflectie; de tijd van de binnenkant.
Kairos is de tijd waarin we alles met hart en ziel doen, het is de tijd waarin de ziel gevoed wordt. Tijd waarin we ons ontspannen, loskomen van spanning, stress en ons bewust worden van de patronen waarin we leven. Momenten van nieuw inzicht, waarin we tot een andere verhouding komen tot onszelf en onze omgeving. Zo kunnen we komen tot hernieuwde inspiratie en creativiteit

 

Verlies van de ziel

 

De menselijke ziel heeft meer nodig dan de bevrediging van basisbehoeften zoals fysieke overleving, voedsel, onderdak, veiligheid en sociale relaties. In onze huidige samenleving worden deze behoeften opgedreven tot mateloze consumptie. Ondanks deze materiele overvloed en de overmaat aan impulsen op zintuigelijk gebied ontbreekt er voor veel mensen iets schrijft Mia Leijssen. 

Hoe zit het met de immateriële waarden, onze ‘zijnswaarden’ zoals schoonheid, waarheid, goedheid en liefde. Het zijn de waarden van de spirituele dimensie, de waarden waar we door gedreven worden, die zin geven aan ons bestaan. 

Zou je kunnen zeggen dat de voornaamste kwaal van deze tijd, die deel uitmaakt van al onze problemen en die ons individueel en maatschappelijk treft, ‘verlies van de ziel’ is? Als de ziel wordt verwaarloosd uit zich dit in symptomen van depressie, angst, rusteloosheid, verslavingen, eetstoornissen, gewelddadigheid en het verlies van betekenis. Mensen richten zich ook steeds meer tot de psychotherapeut met grote levensvragen. Vragen over zin en betekenis, een spirituele zoektocht.

Het psychisch lijden of de symptomen zouden niet bestreden moeten worden in een verlangen naar een probleemloos en volmaakt leven;  we kunnen ze beter opvatten als niet vervulde behoeften van de ziel. Op deze wijze leiden symptomen ons naar een dieper niveau van ons mens zijn, waar ruimte is voor het levensverhaal en voor de verbeelding. Het brengt ons naar dat wat wezenlijk is in het leven en hoe we daarvan afgedwaald zijn, wat ons bezield heeft en wat ons weer kan inspireren om voor te leven.   

 

Therapie en de therapeut

 

Het woord therapie komt van therapeia, een oud-Grieks woord. Over het algemeen wordt het vertaald als behandeling of geneeswijze. Een ruimere betekenis is: het geven van zorg en aandacht aan een ander door te pogen naast of met die ander te staan als hij of zij in de wereld is en zijn leven leeft. (Evans, in: Dialogue with RD Laing, Praeger, New York, 1981). 

Therapie betekent ook verpleging, zorg voor de ziel. En het begrip heeft een religieuze ondertoon. In de geschriften van Plato zegt Socrates dat de betekenis van het woord ‘therapie’ is: diensten bewijzen aan de Goden. Een therapeut, zegt Socrates, is een sacristein, iemand die zorg draagt voor de praktische kanten van de religieuze verering. Therapie gaat niet over genezing maar een voortdurende zorg die zich richt op het mysterie van de mens.

 

 

 

 

 

 

 

Naast of met die ander te staan vereist een grondhouding van oordeelvrij luisteren, inleven, open zijn, ruimte geven aan innerlijke gevoelens en indrukken, luisteren naar de eigen innerlijke beelden en naar die van de ander, en feed-back geven vanuit respect voor het levensverhaal van de ander. Er zit ook het aspect van ‘heiligheid’ aan, juist omdat het terrein van die zingevende existentie betreden wordt. 
Als therapie ‘helen op zielsniveau’ wordt, kan het bijdragen tot een zinvoller leven, doordat er opnieuw ruimte en aandacht is voor het verhaal van de ervaringen. Door hier betekenis aan te geven kunnen er zin en doel, richting in het leven ontstaan die de cliënt herkent als waarachtig.  
Zorg voor de ziel, Zelfzorg, verwacht van ieder van ons ook ontwikkeling van een expressief en zinvol leven, thuis en in de samenleving.  Het verwacht van ons verbeelding. Bij zorg voor de ziel hebben wij een eigen verantwoordelijkheid om ons leven te organiseren en vorm te geven ten behoeve van de ziel. 

 

(Zelf)Zorg versus genezing

 

Een belangrijk verschil tussen zorg en genezing is dat genezing het einde van het probleem is. Wie genezen is hoeft zich niet langer zorgen te maken over dat waar hij last van had. Maar zorg bevat een element van blijvende aandacht. Er is geen einde. De conflicten zullen nooit volledig worden opgelost. Hoe zou het zijn als we het werk in de psychologie konden opvatten als een voortdurende zorg in plaats van het zoeken naar genezing vraagt Thomas Moore zich af. 

Zorg voor de ziel is een levenslang proces.  Deze zorg richt zich op een geheel andere realiteit. Zij heeft oog voor het mysterie van het menselijk lijden en biedt niet de illusie van een probleemloos leven. Iemand is uniek door wat er in hem gestoord en uit balans is, niet minder dan door wat er in hem rationeel en ‘normaal’ is. Daar waar aanpassing en abnormaliteit elkaar raken, komen we dichter bij de verwezenlijking van ons ‘Zelf’, onze natuur. 

Zorg voor de ziel vereist een andere taal.  De taal van de ziel is de taal van wat eigenlijk niet te zeggen is, de taal van de ontroering. Het is de taal van de beelden, van creativiteit en fantasie. Het is de taal van mythologie, de schone kunsten, de religies van de wereld en de dromen Het is de taal van de binnenkant, ons innerlijk, en biedt een toegangsweg naar de onzegbare dimensies van de zingevende existentie.

 

Bronnen

 

  • Brouwer, I (2007) De stille kracht van transcendentie - Amsterdam, Uitgeverij SWP

  • Hermsen, J (2014) Kairos Een nieuwe bevlogenheid - Utrecht-Amsterdam-Antwerpen, Uitgeverij De Arbeiderspers

  • Jung, C.G. (2010) Herinneringen, dromen, gedachten - Rotterdam, Lemniscaat 

  • Leijssen, M (2007) Tijd voor de ziel - Tielt, Lannoo

  • Moore, T (1998) Zorg voor de ziel. Naar toewijding in het dagelijks leven - Utrecht/Antwerpen, Servire/Kosmos Uitgevers 

  • Verhaege, P (2012) Het einde van de psychotherapie - Amsterdam, de Bezige Bij

  • Verhaege, P (2012) Identiteit - Amsterdam, de Bezige Bij

  • Wachter de, D(2013) Borderline Times, Het einde van de normaliteit - Leuven, Lannoo Campu

 

 

bottom of page