top of page

Nieuwe aankondiging en uitnodiging

SYMPOSIUM

‘Naar een nieuwe dimensie in de (Zelf)zorg’

In deze tijd van transitie in het zorgstelsel zijn kreten als zelfredzaamheid, zelfsturing, zelfregulatie en zelfregie aan de orde van de dag. Van overheidswege wordt er een dringend beroep gedaan op ons ‘zelfzorgend’ vermogen. Maar hoe zorg je voor jezelf? Wat is gezond zijn, wat is wel-zijn?

De definitie van gezondheid van de Wereld Gezondheid Organisatie stelt:

‘Health is a dynamic state of complete physical, mental, social and spiritual well-being and not merely the absence of disease or infirmity’. Echter, deze definitie waarin ook de vierde spirituele dimensie wordt benoemd, wordt nog weinig gebruikt.

We zijn vertrouwd met de fysieke dimensie, de feitelijkheid van ons lichaam en onze materiële omgeving. De sociale dimensie gaat over onze relaties met de ander, de sociale omgeving. De psychische (mentale) dimensie gaat over hoe we leven met onze gedachten, gevoelens en emoties. En er is dus de spirituele dimensie, waar het gaat over wat mensen inspireert, wat ze ten diepste beweegt en hoe ze zingeving ervaren. Vanuit een ruimer perspectief betekenis en richting kunnen geven aan het verhaal van de ervaringen. Wat is het belang van aandacht voor de spirituele dimensie? Wat zijn de gevolgen als die aandacht ontbreekt? En hoe zit het met de verankering van deze dimensie in de huidige zorg?

Aan de hand van de centrale vraag:

‘Hoe kunnen we komen tot een hernieuwde kijk op (Zelf)zorg, mede in het kader van de stelselwijzigingen in de zorg per 1 januari 2015?’ neemt Prof. dr. Jim van Os u mee met zijn ‘vragende wijs’ op een zoektocht door de dag.

We volgen vanuit verschillende invalshoeken: Prof. Dr. Christien Brinkgreve, met een schets van het huidige verhaal, en de kiemen voor een ander verhaal; dr. Wouter Kusters met zijn verkenning van ‘de tijd’; Irene van de Giessen en Niek Knol met het dilemma van de dialoog in de therapie; dr. Rogier Hoenders met een bespiegeling op de vierde dimensie binnen een evidence based tijdperk en Anita Kruys en Susanne Kruys die de betekenis van de spirituele dimensie in het levensverhaal in beeld brengen.

Datum: Donderdag 22 januari 2015

Plaats: Domkerk Utrecht

Voor meer info en inschrijving: www.4dzelfzorg.nl

Prof. dr. Trudy Dehue:

'Dit symposium besteedt aandacht aan de menselijke uniciteit, opdat het weer normaal wordt om af te wijken.'

Schrijf u snel in!

Gepubliceerde Berichten
Recente Berichten
Archief
Zoeken op woorden
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page